Tips Keputihan Hilang Dengan Cepat

Entry kali ini berkaitan dengan tips keputihan hilang dengan cepatSaya akan kongsikan kepada anda bagaimana keputihan hilang dengan cepat tanpa bertangguh lagi. Sepertimana yang anda semua tahu, keputihan teruk tidak boleh di pandang remeh dan ianya perlu segera dirawat sebelum menjadi semakin parah!

Tips hilangkan keputihan dengan cepat

Sebelum saya bercerita lebih panjang lagi mengenai tips keputihan hilang, perkara pertama yang harus dtitik beratkan oleh para wanita adalah bagaimana cara untuk elak daripada berlakunya keputihan teruk yang boleh membahayakan. Dalam entry ini, anda akan ketahui makanan penyebab keputihan, cara hilangkan keputihan secara alami dan cepat , ubat keputihan Farmasi dan cara menghilangkan keputihan dengan bawang putih.

Tips Keputihan Hilang Dengan Cepat

Ketahui tips keputihan hilang secara alami dan cepat supaya dapat mengatasi keputihan semakin teruk:

 • Pastikan faraj anda berada dalam keadaan bersih dan elakkan memakai seluar dalam yang ketat.
 • Pastikan faraj anda kering selepas membuang air kerana kelembapan lebih cenderung bakteria membiak dengan cepat.
 • Pastikan anda membasuh faraj anda dengan cara depan ke belakang.
 • Basuh faraj anda dengan air rebusan daun sirih untuk elak kegatalan.
 • Elakkan makanan atau minuman yang manis
 • Kerapkan pengambilan air kosong.
 • Elakkan diri daripada stress. Stress juga merupakan salah satu punca berlaku keputihan yang sangat cepat di kalangan remaja.

Makanan Penyebab Keputihan

Saya yakin dan percaya semua wanita inginkan keputihan hilang dengan cepat kan? Oleh itu jom kenali antara makanan penyebab keputihan :

 1. Gula – Makanan yang mengandungi gula yang tinggi sangat membantu bakteria di faraj membiak dengan cepat.Hal ini kerana, dengan adanya kehadiran gula, bakteri tersebut lebih aktif dan menyebabkan keputihan makin teruk. Oleh sebab itu, kurangkan gula dalam makanan dan minuman agar keputihan anda lebih terkawal.
 2. Telur – Telur merupakan bahan makanan yang kaya dengan kalori dan protein. Jika di makan secara berlebihan terutama wanita, zat yang terkandung di dalam telur akan menyebabkan keputihan.
 3.  Air berkarbonat – Air berkarbonat mengandungi kadar gula yang tinggi yang mampu menyebabkan bakteri di faraj membiak dengan cepat.
 4. Makanan berlemak dan berminyak – Makanan berlemak dan berminyak ini mengandungi karbohidrat yang tinggi yang boleh menyebabkan kenaikan gula dalam darah. Oleh sebab itu, zat tersebut boleh menyebabkan berlakunya keputihan.

Ubat Keputihan Farmasi

Keputihan hilang cepat jika anda mengambil tindakan segera! Jika anda mengalami keputihan yang teruk , segera berjumpa dengan doktor untuk merawat keputihan sebelum ianya menjadi semakin parah terutama ketika anda sedang hamil.

ubat keputihan farmasi

Kebiasaannya mereka akan bagi ubat yang perlu di masukkan di tempat keluarnya keputihan. Dengan menggunakan alatan yang disediakan seperti gambar di atas, anda perlu masukkan tablet tersebut ke dalam lubang faraj. Mungkin setengah orang takut untuk menggunakan alatan tersebut,anda juga boleh menggunakan jari untuk tolak ubat masuk ke dalam lubang faraj.

Saya sendiri pernah ada pengalaman masukkan ubat tersebut di bahagian lubang faraj. Memang mengerikan! Pilihan terbaik makananlah makanan yang sihat untuk elak keputihan supaya anda tidak perlu menggunakan ubat farmasi seperti di atas untuk merawat keputihan. Apapon terpulang pada anda. 🙂

Cara Menghilangkan Keputihan Dengan Bawang Putih

Cara menghilangkan keputihan dengan bawang putih sangat memberi kesan yang terbaik kepada wanita yang mengalami keputihan.Hal ini kerana bawang putih merupakan antibiotik semulajadi yang dapat membunuh kuman/bakteria.

Cara Menghilangkan Keputihan Dengan Bawang Putih

Bawang putih merupakan tumbuhan semulajadi yang mengandungi manfaat yang banyak untuk tubuh terutamanya mengandungi  antiseptik  & antibakteria yang cukup kuat sehingga mampu mengatasi masalah keputihan wanita.

Ada beberapa cara menghilangkan keputihan dengan bawang putih:

 •  Makan bawang putih secara mentah setiap hari ( 3-4 ulas sehari). – Cara ini dapat membantu mengurangkan keputihan dalam masa 3-4 hari, namun kebanyakan wanita tidak mampu untuk menelan bawang putih secara mentah.
 •  Banyakkan bawang putih dalam masakan.– Cara ini akan menghasilkan makanan yang sedap tetapi proses untuk berkurangnya keputihan menjadi lambat kerana makanan di masak dengan bahan lain menyebabkan bahan aktif di dalam bawang putih dan khasiatnya berkurangan.
 • Menempelkan bawang putih di faraj anda selama 5-10 minit.– Cara ini dikatakan lebih berkesan dengan cepat kerana bawang putih meresap terus di faraj namun hati-hati jika faraj anda terluka akibat kesan garu akan meyebabkan faraj berasa pedih apabila menempelkan bawang putih di kawasan faraj tersebut.

Testimoni Keputihan Hilang Dengan Cepat

TESTIMONI SET KEPUTIHAN

” Hai semua, saya nak share something tentang Produk Keputihan Shaklee, saya alami keputihan yang agak dasyat sebab utama kata doktor maybe sebab terlalu penat dan stress, maklum la saya seorang pelajar masa tu. Doktor bagi ubat dan nasihatkan saya ambil supplemen.Saya makan ubat doktor bagi tapi tak ok jugak.. saya cari supplemen apa nak makan dan last2 ada kawan syorkan saya ALFALFA , jadi saya beli dan cuba amalkan. Alhamdulillah sekarang keputihan dah kurang sangat dan maybe kalau terus diamalkan akan selesai masalah saya ni…”

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya , Dieyla Pengedar Shaklee Seremban untuk TIPS KEPUTIHAN HILANG DENGAN CEPAT dan konsultasi percuma dengan bimbingan pakar nutrisi dan doktor berpengalaman.

Hubungi : 0145010786 (whatsapp/call/sms)

COD : Sikamat, Paroi Jaya ,Ampangan, dan Sekitar Seremban

Poslaju : Seluruh Malaysia


pengedar shaklee seremban , malaysia

 

 

 

 

 

1 thought on “Tips Keputihan Hilang Dengan Cepat”

Leave a Comment