Masalah Keputihan Teruk dan Jenis Makanan Yang Boleh Menyelesaikannya

Anda sedang mengalami masalah keputihan teruk? Tahukah anda keputihan teruk boleh membawa kepada masalah yang lebih merisaukan!

Masalah Keputihan Teruk dan Jenis Makanan Yang Boleh Menyelesaikannya

Keputihan teruk sebaiknya jangan dibiarkan tanpa rawatan kerana ia boleh menyebabkan masalah dalaman wanita yang lebih kronik iaitu risiko kanser atau mandul. Teruskan baca entry ini untuk mengetahui tanda-tanda keputihan teruk.

Kenali Tanda-Tanda Keputihan Teruk

Keputihan teruk membawa maksud keputihan sudah dijangkiti kulat yang boleh menyebabkan risiko kanser rahim. Antara tanda-tanda keputihan teruk yang perlu di beri perhatian ialah :

  • keluar keputihan yang banyak
  • gatal di bahagian faraj yang menyebabkan anda rasa ingin menggaru terutama di waktu malam sehinggakan anda terjaga daripada tidur.
  • berbau busuk yang kurang menyenangkan.
  • keputihan berwarna putih bergumpal atau pon warna kuning kehijauan macam susu basi.

*Baca keputihan mengikut warna untuk ketahui risiko yang berkaitan.

Masalah Keputihan Teruk dan Jenis Makanan Yang Boleh Menyelesaikannya (3)

Keputihan Teruk Ketika Hamil

Pengalaman saya sendiri pernah mengalami keputihan teruk ketika hamil 5 bulan. Pada mulanya, keputihan semakin banyak sehingga kan saya terpaksa pakai pantyliner dan saya menukarnya setiap kali hendak solat.

Bulan berganti bulan, kandungan semakin membesar, masalah keputihan saya semakin teruk apabila saya mula rasa gatal di bahagian faraj.Rasa gatal yang teramat sangat sampai kan tengah tidur pon boleh terjaga, saya terpaksa bangun dan pergi bilik air untuk basuh dengan air akibat tak tak tahan rasa gatal.

Rupanya baru saya tau,ketika hamil, glikogen faraj berada di tahap yang lebih tinggi yang menyebabkan faktor kepada pertumbuhan kulat. Oleh sebab itu waktu hamil adalah waktu yang sangat mudah terkena keputihan jika faraj tidak dijaga dengan rapi.

Keputihan Teruk Selepas Bersalin

Ada setengah orang mengalami keputihan teruk selepas bersalin.Hal ini terjadi kerana pH faraj tidak berada dalam keseimbangan yang sepatutnya menyebabkan berlaku keputihan yang teruk, berbau dan gatal.Sekiranya anda mengalami keputihan teruk selepas bersalin, segera mendapatkan rawatan agar masalah ini tidak berterusan sehingga menyebabkan berlaku risiko penyakit yang kronik.

Makanan Untuk Elak Keputihan Teruk

Masalah Keputihan Teruk dan Jenis Makanan Yang Boleh Menyelesaikannya (2)

  • Buah pisang – Pisang dapat mengurangkan masalah keputihan daripada bertambah teruk.Hal ini kerana, pisang mempunyai gula yang cukup untuk keperluan badan dengan mnegambil 2 kali sehari. Ini adalah salah satu cara untuk elak gula yang berlebihan di dalam badan yang menjadi makanan aktif bakteria jahat penyebab keputihan
  • Sayuran hijau –Sayuran hijau yang kaya dengan pelbagai manfaat untuk tubuh mampu membantu mengurangkan keputihan kerana sayuran hijau bertindak sebagai antioksidan semulajadi tubuh.
  • Yogurt – Dalam kandungan yogurt terdapat bahan semulajadi yang mampu mencegah keputihan. Gunakan yogurt yang asli untuk mendapat kesan yang terbaik.
  • Bawang putih – Bawang putih mengandungi bahan aktif semulajadi yang bertindak sebagai antikulat. Oleh itu , bawang putih sangat memberi kesan untuk mencegah keputihan.

Anda rasa anda mempunyai tanda-tanda keputihan teruk?

Anda rasa keputihan anda berbau busuk?

Anda sudah tidak tahan lagi dengan kegatalan yang berlaku akibat keputihan?

Usah bertangguh lagi!

Jom segera dapatkan produk keputihan shaklee sekarang!

SET KEPUTIHAN

Sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya ,

Dieyla

(Pengedar Shaklee Seremban)

untuk konsultasi cara makan yang berkesan dengan

bimbingan doktor berpengalaman dan pakar nutrisi 21 tahun dalam Shaklee.

Whatsapp/Call/SMS : 014-5010786

COD : Sikamat, Ampangan, Senawang, Seremban Jaya dan sekitar Seremban

POSLAJU : Seluruh Malaysia


pengedar shaklee seremban , malaysia

1 thought on “Masalah Keputihan Teruk dan Jenis Makanan Yang Boleh Menyelesaikannya”

Leave a Comment