Keputihan Normal Atau Tidak Normal?

Keputihan Normal Atau Tidak Normal adalah sangat penting untuk para wanita pastikan supaya ianya tidak berterusan dan menjadi semakin parah.Dalam entry kali ini, anda akan mengetahui apa itu keputihan normal dan bahaya keputihan tidak normal.

Keputihan Normal atau Tidak Normal

Kenapa penting untuk para wanita memastikan keputihan normal atau tidak normal ini? Sudah semestinya ianya penting untuk memastikan keputihan normal  atau keputihan tidak normal sebelum ia semakin parah dan menyebabkan beberapa risiko kesihatan yang kronik terhadap faraj wanita.

Gambar Keputihan Normal

Kebiasaannya, keputihan normal dilihat sebagai cairan yang keluar dari faraj dengan kuantiti yang sedikit, tidak berbau, tidak gatal , tidak berair dan tidak bergumpal. Untuk kepastian, boleh cuba uji keputihan menggunakan jari anda seperti gambar di bawah.

keputihan normal atau tidak normal (2)

 

Warna Keputihan Normal

Warna keputihan normal ialah berwarna putih jernih dan elastik. Biasanya keputihan sebegini keluar selepas tempoh haid atau sebelum haid dan keputihan tersebut menunjukkan anda berada dalam keadaan ovulasi ( tengah subur). Sekiranya , anda mendapati keputihan berwarna kuning atau kehijauan itu bermakna keputihan anda telah dijangkiti bakteria. Segera membuat rawatan untuk mengelakkan keputihan menjadi semakin parah!

Ciri-ciri Keputihan Yang Berbahaya

Keputihan tidak normal sangat bahaya kepada kesihatan dalaman wanita terutama di bahagian faraj. Keputihan yang disertai dengan rasa gatal dan berbau busuk merupakan keputihan yang sangat berbahaya sekiranya anda berdiam diri tanpa bertindak untuk merawatnya.

Keputihan Normal atau Tidak Normal (4)

Antara ciri-ciri keputihan yang berbahaya dan tidak normal ialah :

  • Keluar cairan keputihan dengan kuantiti yang banyak
  • keputihan berbentuk gumpalan
  • Keputihan berwarna kuning kehijauan
  • Rasa gatal di faraj
  • mengeluarkan bau yang menyengat

Cara Mengatasi Keputihan Tidak Normal

Keputihan Normal Atau Tidak Normal (3)

Keputihan tidak normal ini perlulah di rawat dengan kadar segera untuk mengelakkan risiko kanser servik atau penyakit yang melibatkan dalaman wanita. Antara cara mengatasi keputihan tidak normal ialah :

  • Menggunakan bahan semulajadi – Elakkan penggunaan bahan kimia di kawasan faraj . Gunakan bawang putih atau air rebusan daun sirih untuk mengurangkan kegatalan.
  • Menjaga kebersihan Faraj – Membersihkan faraj dari arah depan ke belakang.
  • Pastikan faraj sentiasa berada dalam keadaan kering – Lap kawasan faraj dengan tuala kering selepas membuang air kerana kawasan yang lembap sangat disukai oleh bakteria untuk membiak.
  • Makan makanan yang berkhasiat – Makanan yang tinggi kandungan gula mestilah dielakkan.

Pengalaman Keputihan Hilang 100% Dengan Produk Shaklee

Saya ingin kongsikan pengalaman sendiri yang mengalami masalah keputihan yang teruk semasa hamil anak pertama. Semasa kandungan mencecah 5 bulan, keputihan saya semakin banyak sehinggakan saya terpaksa menukar pantyliner setiap kali solat. Padahal semasa saya bujang saya tidak pernah mengalami keputihan.

Ini kerana hormon semasa hamil menyebabkan pH faraj tidak seimbang dan menyebabkan bakteria membiak. Puas saya cuba memacam cara untuk menyelesaikan masalah keputihan saya. Keputihan saya semakin teruk apabila saya mula berasa gatal pada waktu malam sehingga kan saya terpaksa bangun ke bilik air untuk mencucinya supaya dapat mengurangkan kegatalan tersebut. Dalam masa yang sama , saya risau anak dalam kandungan terkena bakteria keputihan saya.

Ketika ini, saya sangat culas makan vitamin shaklee yang sememangnya sangat bagus untuk merawat keputihan. Selepas bersalin dan selepas saya habis berpantang , saya masih lagi mengalami keputihan dan kali ini saya dapat rasakan keputihan saya sedikit berbau. Oleh itu, saya tekad untuk amalkan secara konsisten Produk Keputihan Shaklee untuk mendapat kesan yang terbaik.

Alhamdulillah, tak sampai sebulan saya amalkan, saya dah bebas daripada pantyliner! Keputihan saya 100% hilang dan saya rasa seronok dan senang untuk beribadah. Kalau dulu, saya terpaksa cuci pantyliner sebelum melakukan ibadah. Banyak juga duit habis beli pantyliner kerana kekerapan saya menukarnya.

Jadi, saya syorkan kepada anda yang mengalami masalah keputihan teruk ketika hamil atau pon keputihan semasa umur remaja ni untuk berikhtiar dengan Produk keputihan shaklee yang sudah semestinya selamat, berkesan dan semulajadi.

Yang pasti dapatkan cara makan yang betul dari Pengedar Shaklee Seremban dengan bimbingan pakar nutrisi dan doktor berpengalaman 21 tahun dalam Shaklee untuk memastikan keputihan hilang dengan cepat dan selamat.

SET KEPUTIHAN

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya ,

Dieyla Pengedar Shaklee Seremban untuk konsultasi percuma dengan bimbingan pakar nutrisi dan doktor berpengalaman.

Hubungi : 0145010786 (whatsapp/call/sms)

COD : Sikamat, Paroi Jaya ,Ampangan, dan Sekitar Seremban

Poslaju : Seluruh Malaysia


pengedar shaklee seremban , malaysia

1 thought on “Keputihan Normal Atau Tidak Normal?”

Leave a Comment