Cara Mengatasi Sembelit Semasa Mengandung Yang Kronik

Sembelit semasa mengandung adalah perkara yang amat ditakuti oleh ibu mengandung dan ibu berpantang. Hal ini kerana sembelit semasa mengandung boleh menyebabkan terjadinya buasir jika dibiarkan begitu sahaja.

 

Berdasarkan sumber dari Baby Center , sembelit semasa mengandung adalah masalah biasa yang di alami oleh ibu mengandung disebabkan oleh tekanan uterus yang semakin membesar ke atas rektum. Selain itu, hormon-hormon semasa mengandung juga menyebabkan proses pergerakan makanan menjadi perlahan melalui saluran penghadaman.

 

Apa Itu Sembelit?

Sembelit semasa mengandung merupakan perkara biasa yang di alami oleh ibu mengandung terutama apabila sudah memasuki trimster terakhir. Sembelit ialah suatu keadaan di mana seseorang membuang air besar kurang dari 3 kali dalam masa seminggu.

 

Setiap orang memiliki kebiasaan membuang air besar yang berbeza. Ada setengah orang membuang air besar setiap hari namun ada juga orang yang membuang setiap 2 hari sekali.Namun jika terdapat kesukaran untuk membuang air besar, itu petanda anda mengalami sembelit.

 

Tanda-Tanda Sembelit :

 • Najis keras
 • Rasa seperti tidak puas membuang
 • Perlu meneran lebih untuk keluarkan najis
 • Terpaksa menggunakan jari untuk bantu najis keluar (najis besar dan keras

 

Bagaimana Terjadi Sembelit Semasa Mengandung?

 

 

Sembelit semasa mengandung terjadi disebabkan beberapa faktor. Antaranya:

 1. Kurang pergerakan
 2. Pemakanan kurang serat(fiber)
 3. Kurang minum air
 4. Hormon progestrone yang banyak menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan
 5. Rahim semakin membesar memberi tekanan kepada usus

Ini adalah faktor kenapa ramai wanita mengalami sembelit semasa mengandung.

 

Petua Hilangkan Sembelit Semasa Mengandung

 

Ramai ibu mengandung mencari jalan penyelesaian untuk masalah sembelit semasa mengandung kerana risau masalah ini akan menjadi makin serius jika tidak di rawat dengan segera. Antara petua menghilangkan sembelit ialah :

 

 • Minum Air Secukupnya

Tidak kira mengandung atau tidak, pengambilan air yang cukup sangat penting untuk kesihatan. Bila air cukup dalam badan, sistem pencernaan akan berfungsi dengan lancar. Untuk yang mengalami sembelit, amalkan air 8 gelas sehari dan boleh cuba minum jus prun untuk melawaskan pembuangan.

 

 • Lebihkan Pengambilan Serat (Fiber)

Sembelit semasa mengandung adalah disebabkan hormon progestrone yang menyebabkan sistem pencernaan menjadi perlahan.Oleh sebab itu, banyakkan pengambilan sayur hijau dan buah-buahan untuk membantu melancarkan pembuangan.

 

 • Lakukan Senaman Ringan

Mengandung bukan salah satu alasan untuk anda tidak bersenam. Lakukan senaman yang ringan dan selamat untuk anda yang sedang mengandung seperti berjalan kaki atau senaman yoga. Bila badan aktif, pergerakan usus menjadi lancar dan mengurangkan risiko sembelit.

 

 • Amalkan Pemakanan SIhat

Apa yang kita makan semasa mengandung amat penting untuk ibu dan bayi. Pastikan makan makanan yang seimbang. Lebihkan sayur dan buah-buahan dalam pemakanan seharian. Elakkan mengambil terlalu banyak karbohidrat yang boleh menyebabkan risiko sembelit terutama semasa mengandung.

 

 • Amalkan Supplemen Yang Selamat

Semasa mengandung, badan ibu sangat memerlukan nutrisi tambahan untuk keperluan bayi di dalam kandungan. Oleh sebab itu, kalau anda perasan banyak masalah yang akan timbul ketika mengandung apabila badan ibu kekurangan nutrisi.

 

Antara tanda-tanda anda mengalami kekurangan nutrisi semasa mengandung ialah :

-mengalami kekejangan (cramp) di waktu malam

-sembelit teruk

-perut berangin

-gastrik

-gusi dan gigi berdarah

-mudah letih

 

Set Mengandung Shaklee merupakan supplemen yang dipercayai ramai dan selamat untuk di amalkan oleh ibu mengandung. Insyallah dengan amalkan set ini anda akan mendapati tiada lagi masalah-masalah yang berlaku seperti di atas sepanjang kehamilan anda. Tak percaya? Cubalah sendiri. Whatsapp 0145010786 untuk pertanyaan lebih lanjut.

 

Ubat Sembelit Yang Selamat Untuk Ibu Mengandung

 

 

Ostematrix Shaklee merupakan pil kalsium jenama Shaklee yang sangat berkesan untuk ibu yang mengalami masalah sembelit semasa mengandung. Pil kalsium shaklee mengandungi Magnesium , Kalsium dan Vitamin D yang sangat penting untuk tubuh kita.

 

Tahukah anda, kekurangan kalsium juga penyebab utama ibu mengalami masalah sembelit ? Hal ini kerana, usus merupakan otot yang memerlukan kalsium dan magnesium untuk penyerapan kalsium lebih baik dalam tubuh yang membolehkan usus bergerak dengan lebih efisien.

 

Baca Lanjut : Punca Simpul Biawak Semasa Mengandung

 

 

Untuk anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Cara Mengatasi Sembelit Semasa Mengandung 

atau anda ingin ikhtiar dengan Ostematrix Shaklee

 

boleh terus hubungi saya 0145010786, Pengedar Shaklee Seremban.

 

 

Hanya pelanggan yang mendapatkan produk shaklee dari saya sahaja

yang akan mendapat bimbingan pakar nutrisi dan doktor berpengalaman 21 tahun  dalam shaklee.

PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN.

 

1 thought on “Cara Mengatasi Sembelit Semasa Mengandung Yang Kronik”

Leave a Comment