5 Makanan Untuk Gastrik dan Keberkesanannya

Kenali 5 makanan untuk gastrik dan keberkesanannya untuk mengatasi masalah gastrik. Apabila anda sudah di sahkan menghidap gastrik, anda perlu tahu jenis makanan untuk gastrik yang boleh mengurangkan masalah gastrik anda agar tidak menjadi lebih teruk.

 

5 makanan untuk gastrik dan keberkesanannya

 

Makanan untuk gastrik merupakan makanan yang seimbang yang sepatutnya kita amalkan untuk pemakanan yang sihat. Antara makanan tersebut ialah :

 

  • Karbohidrat – Karbohidrat baik untuk pesakit gastrik kerana ia membekalkan tenaga dalam jangka masa yang panjang.
  • Protein – Protein yang bersumberkan ikan juga bagus selain protein yang lembut unttuk gastrik, ia juga bersifat anti-inflammation , membantu meredakan sakit gastrik.
  • Air – Air yang mencukupi ( 1kg untuk setiap 25kg) membantu membuang toksik, cuci darah serta memperkemaskan aliran tubuh.Air kelapa juga sangat membantu meredakan gastrik kerana ia meneutralkan asid dan kesakitan perut.
  • Sayur-sayuran hijau seperti brokoli, salad , kacang hijau, dan asparagus yang dipercayai dapat mengurangkan kesakitan gastrik.

Susu Makanan Untuk Gastrik

Makanan untuk gastrik yang selalunya di sarankan kepada pesakit gastrik ialah SUSU KAMBING. Susu kambing dikatakan susu yang terbaik selepas susu ibu kerana ia mudah di hadam oleh perut.

 

Kelebihan Susu Kambing Untuk Pesakit Gastrik

1. Komposisi susu kambing lebih mirip susu ibu yang sesuai di hadam oleh manusia.

2. Susu kambing bagus dalam menguatkan “gut wall” yang rosak akibat asid reflux dari perut.

3. Susu kambing mampu meliputi lapisan dalam sistem penghadaman dan esofagus yang akan mengurangi inflamasi akibat asid dari perut.

4. Susu kambing bersifat alkali yang sangat bagus untuk melegakan sakit.

 

Ubat Gastrik Gaviscon Berkesan ke?

 

5 makanan untuk gastrik dan keberkesanannya (1)

Gaviscon Double Action berfungsi dengan dua cara untuk melegakan pedih ulu hati dan juga ketidakhadaman.

  • Meneutralkan asid perut berlebihan dengan pantas
  • Membentuk satu lapisan perlindungan di atas kandungan perut untuk mencegah asid daripada mengalir kembali ke dalam esofagus (saluran makanan).

Berdasarkan review ramai orang mengenai ubat gaviscon ini tidak dapat membantu masalah gastrik ketika gastrik menyerang.Malah ramai yang mengeluh gastrik tidak juga semakin sembuh apabila mengambil ubat gaviscon.Ubat gaviscon hanya membantu buat sementara waktu untuk melegakan gastrik dan bukan menyembuhkan secara keseluruhan.

Baca lanjut : Cara Memilih Ubat Gastrik Tradisional Yang Selamat

 

Makanan Untuk Gastrik Angin

Untuk pesakit gastrik angin, makanan yang perlu di elakkan adalah makanan yang berasid, makanan berangin, makanan yang diproses dan makanan yang pedas. Manakala makanan untuk pesakit gastrik ialah makanan yang bersifat alkali untuk melegakan perut yang berasid. Antaranya ialah :

 

1) Sayuran hijau dan buah-buahan

5 makanan untuk gastrik dan keberkesanannya (3)

Sayuran hijau dn buah-buahan bersifat alkali dan mempunyai kandungan mineral serta vitamin yang diperlukan untuk mengelak daripada gastrik menyerang.

 

2) Protein

5 makanan untuk gastrik dan keberkesanannya (4)

Protein sangat bagus untuk diamalkan oleh pesakit gastrik untuk mengelakkan gastrik.Protein yang paling bagus ialah protein yang berasaskan tumbuhan yang lebih mudah di hadam dan di serap malah tidak akan menyebabkan simptoms gastrik bertambah teruk.Tapi elakkan protein yang berasaskan sumber tenusu untuk pesakit gastrik.

 

3) Air Kosong

5 makanan untuk gastrik dan keberkesanannya (5)

Air kosong sangat penting dalam tubuh kita untuk mengelakkan daripada dehidrat (kurang air dalam badan). Air yang mencukupi membantu tubuh membuang toksik dan melancarkan aliran darah. Kuantiti air kosong yang paling terbaik untuk di minum adalah 1 liter untuk setiap 25kg.

 

Ubat Gastrik Paling Mujarab

Ubat gastrik paling mujarab yang mungkin ramai orang tak tahu ialah SET GASTRIK SHAKLEE .Set gastrik ini melengkapi kesemua vitamin yang di perlukan untuk melegakan gastrik dan membantu membaiki dinding perut yang luka akibat asid perut dengan berkesan.

Selain itu, anda juga boleh berikhtiar dengan ubat gastrik tradisional dengan cara yang mudah untuk melegakan gastrik.

 

5 makanan untuk gastrik dan keberkesanannya (2)

klik sini untuk lebih lanjut.

 

Walaupun anda ingin berikhtiar mengamalkan supplemen Shaklee, jangan lupa untuk perhatikan makanan untuk gastrik yang bagus untuk di amalkan. Ingat, supplemen hanya membantu sahaja yang paling penting jaga pemakanan seharian anda.

 

Bagaimana nak dapatkan SET GASTRIK SHAKLEE INI?

 

Jangan tunggu lama-lama, klik link ini sekarang untuk respon segera.

 

Konsultasi cara makan berkesan akan diberikan setelah barang sampai kepada anda.

 

Hubungi : 0145010786 (whatsapp/call/sms)

 

COD : Sikamat, Paroi Jaya ,Ampangan, dan Sekitar Seremban

 

POSLAJU : Seluruh Malaysia

pengedar shaklee seremban , malaysia

 

1 thought on “5 Makanan Untuk Gastrik dan Keberkesanannya”

Leave a Comment